Týden tradiční čínské kuchyně
Jaká je čínská kuchyně?
Především velmi pestrá co do chutí i používaných receptů. Mezi specifické ingredience čínské kuchyně (když přehlédneme tradiční rýži a klasickou zeleninu), patří například tofu, sójové klíčky, jarní cibulky, sezamová semínka nebo třeba sušené garnáty, výtažky z mořských řas, rýžové víno či lahodná ústřicová omáčka. Z masa je pak v čínských receptech nejčastěji zastoupeno hovězí a vepřové maso, kachna a kuře.
U NÁS VÁM BUDE TYTO VÝBORNÉ POKRMY PŘIPRAVOVAT PRAVÝ MISTR ČÍNSKÉ KUCHYNĚ. JEDNÁ SE O ČÍNSKÉ ŠÉFKUCHAŘE PŮSOBÍCÍ VE ŠPIČKOVÝCH ČINSKÝCH RESTAURACÍCH U NÁS.
PONDĚLÍ - VŘESOVÁ: 23.6.2008
- Polévka: Pikantní čínská polévka
- Výběrové jídlo: Kuřecí Kung-Pao, nudle
- Minutka: Smažený kuřecí ,,Hong Kong,, rýže
ÚTERÝ - SOKOLOV: 24.6.2008
- Polévka: Pikantní čínská polévka
- Výběrové jídlo: Kuřecí Kung-Pao, nudle
- Minutka: Smažený kuřecí ,,Hong Kong,, rýže
- Polévka: Houbová polévka s kuřecími nitkami
- Výběrové jídlo: Vepřová specialita restaurace Devíti draků, rýže
- Minutka: Smažený kuřecí Ku-Lao, nudle
- Polévka: Houbová polévka s kuřecími nitkami
- Výběrové jídlo: Vepřové-specialita restaurace Devíti draků, rýže
- Minutka: Smažený kuřecí Ku-Lao, nudle
- Polévka: Houbová polévka s kuřecími nitkami
- Výběrové jídlo: Vepřová specialita restaurace Devíti draků, rýže
- Minutka: Smažený kuřecí Ku-Lao, nudle
STOLOVÁNÍ
- 灻 zásady čínského stolování jsou velmi obsáhlé, určují stolovníkům jak sedět, děkovat, nabízet, připíjet, začínat a končit jídlo
- 込 nesmíme se například polekat říhání, které ukončuje jídlo
- 丰 je nutno poděkovat
- 糸 čínské stolování je do jisté míry obřad
- 峦 při společném stolování má stůl dvě čestná místa
- 米 jídlo začíná čajem, potom následuje předkrm, dále pak jídla z drůbeže, ryby, mořské produkty, masitá jídla, atd.
- 牛 průvodním nápojem celého stolování je čaj
Technika jídelních hůlek
Číňané v klasické kuchyni nikdy nepoužívali jídelní příbory našeho typu, a tak hůlky sloužily i v kuchyni jako vařečky, vidličky nebo šlehací metly. Jídelní souprava sestává ze dvou více méně zdobených, zašpičatělých hůlek z různých materiálů (dřevěné jednoduché, lakované i malované, kostěné i z umělých hmot). Jedna - spodní hůlka je nepohyblivá a druhá horní je pohyblivá. Nepohyblivou hůlku vložíme levou rukou silnějším koncem do prohlubně mezi palcem a ukazováčkem. V této poloze ji stabilizujeme podepřením prsteníkem , který ji silně přitlačuje k spodnímu kloubu palce. Pohyblivou hůlku vsuneme levou rukou mezi bříšky palce, ukazováčku a prostředníčku. Držíme ji jako psací pero. Obě hůlky držíme rovnoběžné asi ve vzdálenosti 2,5 cm od sebe . Při jídle pohyblivou hůlku ovládáme ohýbáním ukazováčku a prostředníčku. Bříško palce ji z druhé strany vůči těmto prstům přitlačuje a v této poloze drží. Natáhnutím ohnutých prstů (ukazováčku a prostředníčku) se obě hůlky otevřou a jejich ohnutím dolů směrem do dlaně naopak špičky hůlek sevřeme a uchopíme lahodné sousto jako pinsetou . Důležitá je také délka a síla konců hůlek a tvar sousta. Nejlépe, když ukryjeme příbory a hlad nás to brzy naučí.
NĚKOLIK FOTOGRAFIÍ Z TÝDNE ČÍNSKÉ KUCHYNĚ