Týden tradiční čínské kuchyně

Jaká je čínská kuchyně?

Především velmi pestrá co do chutí i používaných receptů. Mezi specifické ingredience čínské kuchyně (když přehlédneme tradiční rýži a klasickou zeleninu), patří například tofu, sójové klíčky, jarní cibulky, sezamová semínka nebo třeba sušené garnáty, výtažky z mořských řas, rýžové víno či lahodná ústřicová omáčka. Z masa je pak v čínských receptech nejčastěji zastoupeno hovězí a vepřové maso, kachna a kuře.

U NÁS VÁM BUDE  TYTO VÝBORNÉ POKRMY PŘIPRAVOVAT PRAVÝ MISTR ČÍNSKÉ KUCHYNĚ. JEDNÁ SE O ČÍNSKÉ ŠÉFKUCHAŘE PŮSOBÍCÍ VE ŠPIČKOVÝCH ČINSKÝCH RESTAURACÍCH  U NÁS.

PONDĚLÍ - VŘESOVÁ: 23.6.2008

  • Polévka: Pikantní čínská polévka
  • Výběrové jídlo: Kuřecí Kung-Pao, nudle
  •  Minutka: Smažený kuřecí ,,Hong Kong,, rýže

ÚTERÝ - SOKOLOV: 24.6.2008

  • Polévka: Pikantní čínská polévka
  • Výběrové jídlo: Kuřecí Kung-Pao, nudle
  •  Minutka: Smažený kuřecí ,,Hong Kong,, rýže
STŘEDA - VŘESOVÁ: 25.6.2008
  • Polévka: Houbová polévka s kuřecími nitkami
  • Výběrové jídlo:  Vepřová specialita restaurace Devíti draků, rýže
  • Minutka: Smažený kuřecí Ku-Lao, nudle
ČTVRTEK - SOKOLOV: 26.6.2008
  • Polévka: Houbová polévka s kuřecími nitkami
  • Výběrové jídlo:  Vepřové-specialita restaurace Devíti draků, rýže
  • Minutka: Smažený kuřecí Ku-Lao, nudle
PÁTEK - JIŘÍ: 27.6.2008
  • Polévka: Houbová polévka s kuřecími nitkami
  • Výběrové jídlo: Vepřová specialita restaurace Devíti draků, rýže
  • Minutka: Smažený kuřecí Ku-Lao, nudle

STOLOVÁNÍ

  • zásady čínského stolování jsou velmi obsáhlé, určují stolovníkům jak sedět, děkovat, nabízet, připíjet, začínat a končit jídlo
  • nesmíme se například polekat říhání, které ukončuje jídlo
  • je nutno poděkovat
  • čínské stolování je do jisté míry obřad
  • při společném stolování má stůl dvě čestná místa
  • jídlo začíná čajem, potom následuje předkrm, dále pak jídla z drůbeže, ryby, mořské produkty, masitá jídla, atd.
  • průvodním nápojem celého stolování je čaj

Technika jídelních hůlek

Číňané v klasické kuchyni nikdy nepoužívali jídelní příbory našeho typu, a tak hůlky sloužily i v kuchyni jako vařečky, vidličky nebo šlehací metly. Jídelní souprava sestává ze dvou více méně zdobených, zašpičatělých hůlek z různých materiálů (dřevěné jednoduché, lakované i malované, kostěné i z umělých hmot). Jedna - spodní hůlka je nepohyblivá a druhá horní je pohyblivá. Nepohyblivou hůlku vložíme levou rukou silnějším koncem do prohlubně mezi palcem a ukazováčkem. V této poloze ji stabilizujeme podepřením prsteníkem , který ji silně přitlačuje k spodnímu kloubu palce. Pohyblivou hůlku vsuneme levou rukou mezi bříšky palce, ukazováčku a prostředníčku. Držíme ji jako psací pero. Obě hůlky držíme rovnoběžné asi ve vzdálenosti 2,5 cm od sebe . Při jídle pohyblivou hůlku ovládáme ohýbáním ukazováčku a prostředníčku. Bříško palce ji z druhé strany vůči těmto prstům přitlačuje a v této poloze drží. Natáhnutím ohnutých prstů (ukazováčku a prostředníčku) se obě hůlky otevřou a jejich ohnutím dolů směrem do dlaně naopak špičky hůlek sevřeme a uchopíme lahodné sousto jako pinsetou .  Důležitá je také délka a síla konců hůlek a tvar sousta. Nejlépe, když ukryjeme příbory a hlad nás to brzy naučí.

NĚKOLIK  FOTOGRAFIÍ Z TÝDNE ČÍNSKÉ KUCHYNĚ

 

404

Dobrou chuť při dalším tématickém týdnu čínské kuchyně v Sokorestu  přejí zaměstnanci s týmem čínských kuchařů.

Jídelní lístek:

ŠKOLNÍ JÍDELNY 

(GYMSO, SUPŠ KV)

 

ŠKOLNÍ JÍDELNY

(ISŠTE HDB)

 

ŠKOLNÍ JÍDELNY

(SPŠ OSTROV)

 

VEŘEJNÉ JÍDELNY 

(VŘESOVÁ,VINTÍŘOV)

 


 

 

 


 

 

certifikat

 

 

certifikat

Aktuality

Povinné údaje / GDPR